Ilość produktów typowo wegańskich dostępnych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to naturalnie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego rodzaju wyrobów oraz zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader niekonwencjonalnych i niewiele znanych wyrobów wegańskich jest z całkowitą czyli stu procentową pewnością sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i niewątpliwy rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym różni się od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z tych dań, które mogą utworzyć w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby oczywiście, że w produkcie tym nie wynajdą jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, szczególnie smaczny i posiadający kremową konsystencję. Wybieranie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który może być dodawany do sosów i kanapek , a ponadto wielu innego rodzaju potraw łatwych jak i tych o charakterze zdecydowanie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i 2 łyżeczki musztardy. Do smaku dodajemy sól i pieprz oraz dodatkowo jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie elementy mieszamy ze sobą w blenderze, po czym mamy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.
Polecam sprawdzić: sojonez.