Wegańskie przepisy

 

Ilość towarów typowo wegańskich oferowanych w wielu sklepach spożywczych z każdym dniem zdaje się wzrastać w dość widoczny sposób. Wynika to naturalnie z coraz większego zainteresowanie spożywaniem tego rodzaju wyrobów oraz dodatkowo zwiększonym zainteresowaniem produktami wegańskimi. Jednym z nader niekonwencjonalnych i niedużo znanych wyrobów wegańskich jest oczywiście sojonez uchodzący za prawdziwy przysmak i ewidentny rarytas dla wielu wegan. Produkt ten jest niczym innym jak typowo wegańskim majonezem, w związku z czym różni się od niego składem i doborem niektórych składników. Dla prawdziwych wegan jest to jedno z takowych dań, które mogą stworzyć w domowym zaciszu i dodawać do wielu potraw. Żadna z niewtajemniczonych osób nie zgadałby z pewnością, że w produkcie tym nie wynajdą jajek tak popularnych w składzie tradycyjnego majonezu. Ten typowo wegański majonez jest delikatny, szczególnie smaczny i posiadający kremową konsystencję. Dobieranie odpowiednich składników i szybkość przygotowania wpływają na jeszcze większą popularność sojonezu, który może być dodawany do sosów i kanapek oraz wielu innego rodzaju potraw zwyczajnych jak i tych o charakterze kategorycznie bardziej uroczystym. W celu przygotowania tego produktu wystarczy zaopatrzyć się w mleko sojowe, do którego dodajemy łyżeczkę octu jabłkowego i dwie łyżeczki musztardy. Do smaku dodajemy sól i pieprz , a oprócz tego jedną drugą szklanki oleju rzepakowego. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w blenderze, po czym mamy gotowy produkt, który możemy spożywać w różnej postaci.

Więcej: sojonez.

Share

Dodaj komentarz