Mrożenie jest od lat bezwzględnie właściwym sposobem na utrwalenie żywności. Oczywiście działa wiele metod, dzięki którym możemy przechowywać żywność na dłużej, niemniej jednak żadna nie jest tak skuteczna, jak mrożenie żywności. W dawnych czasach żywność głównie suszono.
Suszenie w słońcu sprawiało, że produkty spożywcze pozbywały się wody, a przez to zahamowane były wszelkie procesy psucia się tych produktów spożywczych. W późniejszym czasie stosowano solenie oraz naturalne zamrażanie w takich ustaleniach, na jakie umożliwiała niska temperatura. Wynalazek zamrażarek prawił, że przechowywanie żywności stało się jednakże o sporo łatwiejsze. W tej chwili możemy przechowywać produkty spożywcze dosłownie przez czas kilku miesięcy lub nawet rok bez obawy o to, że się zepsują lub ich jakość drastycznie się pogorszy. Szokowe mrożenie jest jedną z najnowocześniejszych metod mrożenia i używa się ją w zakładach przetwórstwa spożywczego. Forma ta umożliwia bardzo szybkie zamrożenie towarów spożywczych, czyli poddanie ich szokowej temperaturze, co powoduje, że czas niezbędny na zamrożenie ulega znacznemu skróceniu, co a przy tym ogranicza się koszty mrożenia. Szokowo mrożone produkty wolniej się psują. W wysokiej temperaturze psucie żywności zachodzi szybko, a im temperatura jest niższa, tym bardziej ten proces zostaje spowolniony. Aktualnie zarówno w zastosowaniach domowych, jak i w przetwórstwie używa się także szokowe schładzanie, a lodówki i zamrażarki odgrywają niewyobrażalnie ważną funkcję i teraz dosłownie nie wyobrażamy sobie życia bez tych urządzeń.
Polecam: sprzedam chłodnie.